Frissítve: 2018. July 3. 22:10
Cikkek:

Ivóvízminőség javító beruházás

Előkészítés


  

Pályázati azonosító: KEOP 7.1.3.0-2008-0014

Kedvezményezett:

Szakály Község Önkormányzata 
7192 Szakály, Kossuth u. 11. 
Tel.: 74/588-078, E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A projekt előkészítés összköltsége: 6 800 000 Ft 
Támogatási intenzitás: 85% 
A projekt előkészítés támogatástartalma: 5 780 000 Ft 
A projekt előkészítés saját forrása: 1 020 000 Ft Szakály Község Önkormányzata 2008-ban pályázatot nyújtott be a Környezeti és Energia Operatív Program pályázati kiírására, hogy javítsa a település ivóvízminőségét.


A projekt célja olyan vízellátási mód kialakítása, víztisztító technológia telepítése, amely lehetővé teszi a megfelelő minőségű ivóvíz szolgáltatását, s ezzel eleget téve a 201/2001. (X.25.) Korm. rendelet előírásainak s az időközben kiadott rendeletmódosítás - a 65/2009 (III.31.) Korm. rendelet - jogszabályi előírásoknak. Ehhez a tisztítótechnológia telepítésén kívül szükség van részleges ivóvíz-hálózat tisztítására, rekonstrukcióra, valamint a technológia elhelyezésére szolgáló építmények létesítésére, s a kapcsolódó műtárgyak, medencék építésére is, s a tisztítási technológia melléktermékeinek is a megfelelő kezelésére, s elhelyezésére szolgáló létesítmények kialakítására is. Ezek együttesen biztosítják a vízminőség javulását.
A javasolt technológia légoxidációs vas- és mangántalanításon, biológiai ammónium-eltávolításon alapul. A technológia a kutak egyesített vizét fogadja, a tisztított ivóvizet pedig a térszíni tároló medence felé bocsátja ki. 

A projekt hatásai:

- a projekt jelentõs hatást gyakorol az egészségmegõrzésre, ezen belül elsõsorban az emésztõ-szervrendszeri és a felsõ légúti betegségek elõfordulási gyakorisága csökkenthetõ. 
- a nem egészséges és tiszta ivóvíz fogyasztása elsõsorban a krónikus betegségekben szenvedõk és a gyermekek egészségügyi helyzetét veszélyezteti, így a projekt hasznainak elsõdleges élvezõi õk. 
- a korszerû technológia miatt az üzemeltetési költségek csökkenthetõk, elmaradnak a gyakori hálózatöblítések, így mérsékelhetõ a kitermelt víz mennyisége a valós igényeknek megfelelõen. 
- egészségkárosító folyamtok megszüntetése 
- kitermelt és fel nem használt ivóvíz mennyiségének csökkenése
- üzemeltetési költségek fajlagos csökkenése 
A hasznok minden érintett célcsoportnál jelentkeznek a költségek csökkenésén keresztül, elsõsorban az üzemeltetõnél lesz azonban jelentõs. 

Az elõkészítésre vonatkozó Támogatási Szerzõdés 2009. január 20-án lépett hatályba.

2009. január

Az előkészítési munkák elvégzéséhez szükséges szakmai szervezetek kiválasztása megtörtént. A tervezői, a projektmenedzsment feladatokat, illetve a tájékoztatás és nyilvánosság biztosítását ellátó szervezetek kerültek kiválasztásra.

2009. április

Beadásra került az Előzetes Megvalósíthatósági Tanulmány, amely alapján kiválasztásra került a megvalósítandó ivóvíz-tisztítási technológia. A tanulmányt a Közreműködő Szervezet átdolgozásra javasolta.

2009. július 

Benyújtásra került az átdolgozott Megvalósíthatósági tanulmány, amelyet újból átdolgozásra javasoltak.

2009. szeptember

Elkészült a projekthez kapcsolódó közvélemény-kutatás, és a kommunikációs terv, amelyet a Közreműködő Szervezet jóváhagyott.

2009. november

A projekt megvalósítását megalapozó válságkommunikációs terv, projektmenetrend és hatástanulmány is elkészült. Lezajlott a beruházó képviselőinek kommunikációs felkészítése médiatréning keretében.

2010. január

Elkészültek a vízjogi létesítési engedélyes tervek.

2010. április
 

A kiviteli tervdokumentáció 2010. április 5.-én készült el.

2010. május
 

Az RMT átdolgozott változata a második fordulós pályázati dokumentációval együtt került beadásra 2010.05.30-án.

2011. március
 

Lakossági fórum keretében a város lakói felvilágosítást kaphattak a projekt aktuális állapotáról, illetve feltehették kérdéseiket a projekttel kapcsolatban is.

2011. július
 

A projekt helyszíni ellenõrzését 2011. július 07-én végezték a Közremûködõ Szervezet munkatársai.

2011. augusztus

A második fordulós pályázati dokumentációt a KSZ "támogatásra érdemesnek" minõsítette 2011.08.26.-án, így az RMT is ezzel együtt vált elfogadottá.

A pályázattal kapcsolatos dokumentáció letöltése

 

Tovább a kategóriában: Energetikai beruházás »