Frissítve: 2018. September 2. 23:06
Cikkek:

Szakály története

A rómaiak az időszámítás előtti század végén, Pannónia területén kelta törzsekre találtak. Ma Európában csak néhány helyen fordúl elõ régi kelta korabeli lelet, Szakályban ilyen kelta település nyomaira bukkantak. 1969-tõl 6 éves feltárási munkát irányított itt az MTA régészeti intézete. A falu elsõ írásos említése IV. László korából, 1273-ból való. A korabeli iratokban Szakály, Zakal néven szerepel. Szakállyal szemben, a mostani malom környékén terül el Csernéd, ahol már 1351-ben, majd 1399-tol folyamatosan megyegyűlést tartották, egészen 1543-ig, a török betöréséig. Ebben a korszakban annyira ritkán lakott volt a terület, hogy a török adóösszeírók 1573-74-ben mindössze 6 adózót regisztráltak. Csernédet 1581-tõl rácok lakták de többségük néhány évtized után elvándorolt. 

Szakály a XVII. század végétől Eszterházy-birtok volt, ők magyar telepesekkel népesítették be a falut. 1760-ban a falu már Szakál néven magyar lakta terület. A település jelentős fejlődésnek indult, kézművesek telepedtek le, a kereskedelem is föllendült csakúgy, mint a mezőgazdaság. 

A település templomának szentélyét a XV. században építették gótikus stílusban, hajója és tornya a XVIII. században épült újjá, és a XIX. században nyerte el mai eklektikus formáját. A falu szomszédságában áll a csicsói barokk kápolnatemplom, mely 1732-45 között épült, s tavasszal Szentháromság napján és ősszel Kisboldogasszonykor búcsújáró hely. 

Az ezt követő évtizedekben a lakosság száma folyamatosan növekedett, melynek következtében a falu szépen fejlődött. A két világháború pusztításai, majd a szocializmus vetett végett a népesség gyarapodásának. 

Napjainkban a községben óvoda, általános iskola, művelődési ház és könyvtár működik. A tájház a XVIII. században épült, tárgyaiban a Kapos-Koppány menti nagyállat-tartó középparasztság életmódját elevenítette meg. Sajnos 2008-ban tájházunk leégett. A könyvtárban 12000 kötet áll az érdeklődők rendelkezésére. 

A falu utcáit a fafaragó táborok keretében készített alkotások díszítik. A község lakóházainak száma 626 db, a népesség 1500 fõ, az útháózat 95%-ban szilárd burkolatú út. A községnek önálló közigazgatása van. A községben több mint 80 egyéni, valamint társas vállalkozás mûködik. Földrajzi helyzeténél fogva a községnek jelentõs átmenõ forgalma van. Autóval, busszal a 65-ös fõközlekedési úton, vonattal a Pécs-Budapest vasútvonalon érhetõ el.

 

Tovább a kategóriában: Kiadványok »